Pass på taxiene i Budapest – noen eksempler

Vær forsiktige med taxier i Budapest

Sist helg hadde vi besøk av en svært hyggelig norsk gruppe. Vi guidet dem i Budapest på fredag og tok dem med til Szentendre på søndag. Alt var topp, men vi fikk også høre noen kjipe taxi historier fra gruppen.

Under den guidede turen på fredag fortalte vår guide om taxiene i Budapest og ga gruppen noen gode råd. Rådene var cirka som følger:

 • Ikke hopp på taxier på gata.
 • Det at taxien er gul er ingen garanti på at den er en ordentlig og rimelig taxi.
 • Bestill taxi via hotell eller restaurant.
 • Pass på hva slags valuta dere får penger tilbake i!

Allerede på den guidede turen viste det seg at det var noen i gruppa som hadde blitt totalt «robba» av en sjåfør kvelden i forveien. Det er litt typisk når man ikke har helt kontroll på valutaen og ikke vet helt hva man betaler, men det var i allefall noen som hadde betalt 40,000 HUF for en taxi tur i Budapest (det er cirka 1200 NOK). En vanlig reise med taxi i Budapest pleier å koste mellom 1500 HUF og 4000 HUF. Derfor kom jo da guidens tips godt med.

Vær forsiktige med taxier i Budapest
Vær forsiktige med taxier i Budapest

Så skulle vi til Szentendre

På søndag var det klart for tur til Szentendre med vinsmaking, shopping og mye godt humør. Gjengen var i godt humør, men selvføligelig hadde de enda flere taxi historier å fortelle. Denne gangen var det valuta problemer de hadde å fortelle om, ettersom de møtte flere taxi sjåfører som dessverre prøvde å utnytte seg av turistenes uvitenhet. Måten det foregår på er at de rett og slett gir deg vekslepenger i gal valuta. I stedet for å gi deg 10,000 HUF så får du 10,000 Rumenske Lei eller kanske Indonesiske Dollar og lignende. Og det er noe man sjeldent legger merke til, i allefall hvis man ikke er veldig observant.

Heldigvis hadde gruppa vært på guidet tur med oss så flere av de visste om dette, og det var noen tøffe karer i gruppa som så det når sjåføren prøvde å lure dem, de ble ordentlig sinna og i følge dem selv holdt visst sjåføren på å tisse på seg da de ble sinna på ham for dette.

Hva kan du lære av dette?

Det viktigste er å ikke hoppe på taxier på gata i Budapest. Problemene med taxier i Budapest kommer i 95% av tilfellene når man bare går på en taxi som står på gata og venter. Dropper du det er risikoen umiddelbart veldig mye mindre.

Utover dette kan du hvis du allikevel hopper på taxi på gata i Budapest skriv opp bilnummeret til taxien før du går inn. La gjerne taxi sjåføren også se det, så han vet at du har noe «på han» i tilfelle det skulle bli problemer. Du kan også be om offisielle kvittering (AFA regning) der sjåføren må skrive på navn på den han skriver regningen til. Be om regning til følgende adresse:

 • Budapest Rendorfokapitanysag, Budapest, Teve utca 4-6, 1139 Hungary

Det er adressen til politiet i Budapest, så hvis du ber om kvittering for beløpet til den adressen (og han har lurt deg) er det ikke sikkert vedkommende blir så glad.

Men, de færreste av oss har vel egentlig lyst til å begynne å krangle med en taxi sjåfør i Budapest, spesielt ikke hvis det er en litt skummel person som ser farlig ut. Så, om du ikke har lyst til å komme i problemer eller måtte vise fram din tøffe side dropper du det hele og går til fots eller bestiller taxi via hotellet eller restauranten i stedet. Om det skulle dukke opp problemer med en slik taxi gi beskjed til hotellet eller restauranten, for da skaper de store problemer for taxi-selskapet som er involvert.

Eventuelt kan du bare ringe etter taxi selv. Ett bra selskap er City Taxi og deres nummer er +36 1 211 1111

God tur til Budapest!

Del innholdet med andre

3 thoughts on “Pass på taxiene i Budapest – noen eksempler

 1. Torstein L Øygarden says:

  Enig, her er det om å gjøre å bestille på telefon eller på hotell.
  TAXI 2000 er også meget bra og til å stole på! Telefonnr +36 1 200 0000.

 2. Geir-Inge Jakobsen says:

  Var selv i Budapest i sommer, og opplevde lignende episoder med Taxi. Spesielt forsøk på juks med takst. Dette problemet opplevde vi ikke med City Taxi. Ringte derfor konsekvent dette selskapet når vi trengte taxi. Raske og pålitelige folk, og utrolig serviceminded.

Legg inn en kommentar