Valuta i Ungarn

Valutaen i Ungarn er HUF, også kjent som den ungarske forint. Selv om Ungarn ble medlem av EU i 2004, har de fortsatt ikke innført euroen. Mange mennesker ville elske at Ungarn skulle få euroen, men dessverre har økonomien i landet gjort det umulig. Den nåværende politikken i Ungarn gjør ikke ting enklere.

Selv om euro ikke er en offisiell betalingsmåte i Ungarn, kan du fortsatt betale med euro nesten overalt. Men før du bruker din euro, er det verdt å vite at du er bedre å betale med Forint. Vet du hvorfor?

den ungarske forinten

Den ungarske forinten er ikke en veldig stabil valuta (og det er heller ikke euroen og dollaren). Men vi har sett en jevn nedgang i verdien av forinten sammenlignet med dollaren og euroen de siste årene. Når du leser denne artikkelen, kan det hende at denne informasjonen ikke er korrekt lenger, men fra og med november 2022 er valutakursene noe sånt som dette.

 • 1 Euro = 410 HUF
 • 1 dollar = 395 HUF

Problemet er at når du betaler med Euro i dagligvarebutikken eller på restauranten, vil de regne med svært dårlige valutakurser. I stedet for å regne med en realistisk valutakurs, sier de at 1 Euro tilsvarer 370 Forint. Som et resultat vil du ende opp med å betale mye mer enn du burde, i hvert fall hvis du ville ha betalt i HUF.

Dette er et eksempel på hvorfor du ikke bør betale med Euro i Budapest.
Dette er et eksempel på hvorfor du ikke bør betale med Euro i Budapest.

Det er derfor du bør betale med HUF når du betaler på en restaurant, en matbutikk eller andre steder i Budapest. Hvis du betaler med kort, velg alltid å betale i HUF og ikke med din lokale valuta (ofte vil betalingsterminalen gi deg en sjanse til å bestemme dette selv). Ovenfor kan du også se et eksempel på en forferdelig valutakurs hvis du betaler med Euro. Prisen er 3000 HUF som tilsvarer mindre enn 7,5 euro. Men hvis du bestemmer deg for å betale i euro, vil prisen være 12 euro. Dette er et ekstremt eksempel, men det beskriver godt hvorfor du bør være forsiktig med eurobetalinger i Budapest.

Instruksjoner for å veksle penger

La oss si at du har tatt med deg mange euro eller dollar til Budapest. Men etter å ha lest denne informasjonen, har du bestemt deg for at du vil endre valutaen din til den ungarske valutaen. Hva burde du gjøre?

Stedene hvor du kan bytte penger er alltid oppdatert på de siste verdiene av forinten, så de vil alltid vite hvor mye de er verdt. De tjener pengene sine ved at du betaler mer for en forint enn den opprinnelig er verdt. Men noen lar deg betale mye mer, andre bare litt mer. Så hvordan kan jeg vite at jeg får en god pris? I tider med store endringer (når forinten er veldig ustabil) vil forskjellene være større enn normalt. Så i rolige tider kan du forvente en forskjell mellom 5 og 10 når du kjøper eller selger HUF for euro.

Hva betyr dette i det virkelige liv? Hvis du bruker et vekslingskontor, kan du føle deg trygg på at det er et bra sted å bytte dersom de ikke tar noen provisjon og du ser en forskjell på mindre enn 6-7 HUF mellom kjøps- og salgsprisen.

 • Kjøp Euro: 400 HUF
 • Selg Euro: 410 HUF
 • dette er ikke det beste…
 • Kjøp Euro: 402 HUF
 • Selg Euro: 406 HUF
 • dette er et flott sted å veksle penger…

Det er også verdt å vite at du kan ta ut HUF i alle minibankene rundt Budapest. Du vil da nyte en rimelig valutakurs, men du vil mest sannsynlig betale gebyrer til din lokale bank. Det er verdt å se opp hva de faktiske gebyrene er for å ta ut penger i utlandet før du gjør dette.

pengeveksling Budapest

Ovenfor kan du se et bilde av et vekslingskontor midt i handlegaten Vaci Utca. Forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen på euroen er 28 forint, som er en alarmerende valutakurs. Med mindre du har det ekstremt travelt, bør du se etter en bedre valutakurs enn denne.

Det er helt normalt på ungarsk å gi tips på restauranter, men det er også normalt å gi tips til guider, frisører og taxisjåfører. Det er ikke normalt å prute mens du handler, bortsett fra i den store markedshallen og på friluftsmarkeder.

Lurer du på hva ting koster i Budapest? Her kan du finne noen priseksempler.

 • Big Mac-meny i McDonald’s = 1700 HUF
 • 1/2 liter øl på pub = 600-800 HUF
 • En Caffe Latté i Starbucks = 1200 HUF
 • En offentlig transportbillett = 350 HUF
 • En Snickers-bar = 200 HUF
 • En pizza på en vanlig restaurant = 3000 HUF.

Vil du bruke pengene dine på noe annet? Sjekk ut de forskjellige vinsmakingsmulighetene, eller få mer informasjon fra en privat guide under en av våre guidede turer.

Hvis du har spørsmål angående valutaen i Ungarn, om å veksle penger, om valutakurser, eller hva som helst avtaler med din reise til Budapest, kan du besøke vår side med ofte stilte spørsmål og spørre der.

Del innholdet med andre