Stefans basilikaen

Under storflommen i 1838 var det mange som flyktet til en liten høyde framfor stedet der Stefans Basilikaen finnes i dag. Etter å ha overlevd ville de gi ære til Gud ved å bygge en kirke på stedet. Arbeidet ble påbegynt i 1851, og ble fullført til 1904. Byggeprosessen var dramatisk ettersom kupellen falt ned en gang, og de to første arkitektene døde før kirken var ferdig. En likhet med parlamentet er at bygningen er 96 meter høy, og hvis du vil nyte utsikten kan du betale noen forinter og ta en heis opp i kupellen.

Over hovedinngangen kan du lese teksten «Jeg er veien, sannheten og livet» (på latin). Trygt innvendig kan du nyte fantastisk arkitektur, mange statuer og malerier. Basilikaen er katolsk, som forøvrig er statsreligionen i Ungarn, og den blir flittig brukt til messer. Det mest «hellige» objektet innvendig er Stefans høyre hånd (Ungarns første konge og en helgen), og ved å betale litt kan du gå inn i rommet og se på monteret med hånden i.

Trygt utvendig igjen kan det være at du hører en kirkeklokke ringe. I så tilfelle er det sannsynligvis den 9 tonn tunge sydlige kirkeklokka. Tidligere var det en lettere klokke på stedet, men under krigen smeltet de den om til krigsbruk. Da freden kom ble en ny kirkeklokke satt på plass med nettovekt på 9 kilo. Men du trenger ikke å frykte, den lager ikke så mye støy som en kan se for seg av slike monstre.

Bilder av Stefans basilikaen

Del innholdet med andre