Historie

En kortversjon av Ungarns historie

Ungarns historie starter rundt slutten på 800-tallet. Det var liv i området der dagens Budapest kan bli funnet før det, blant annet var det et viktig knutepunkt i Romerriket, og huneren Attila var også flere ganger i området. Ryktene sier også at han ble gravlagt et sted innenfor Ungarns grenser, men det er det ingen som kan bekrefte.

I 896 ankom ungarerne til området, ledet av stammelederen Árpad. Disse slo seg ned i området, vokste og ble større. I år 1000 ble Ungarns første konge kronet; Kong Stefan (Istvan). Han hadde også en veldig viktig rolle i kristningen av Ungarn, ettersom han var konge da Ungarn ble en kristen (katolsk) nasjon. Fra år 1000 vokste nasjonen videre, men den første store tragedien fant sted da Dzingis Khan og mongolerne pløyde gjennom Ungarn på midten av 1200-tallet. Omtrent halve befolkningen ble drept, og store landområder stod tomme i etterkant. For å beskytte landet mot et senere angrep bygde de mange borger og slott i landet, og på denne tiden ble Buda den nye hovedstaden i Ungarn.

Revolusjon i Ungarn i 1956
Revolusjon i Ungarn i 1956 (bilde fra fortepan.hu)

Etter å ha kommet seg på beina igjen begynte en ny trussel å angripe fra sør-øst; Muslimene fra Tyrkia. Ungarns grenser var på den tiden mye større enn dagens, og Ungarn hadde flere viktige slag på 1400-tallet. I 1526 var det endelige tapet i «Slaget ved Mohács». Muslimene kom inn i landet og fra 1541 styrte de en tredjedel av landet, der Buda og Pest var inkludert. Den andre tredjedelen tilhørte Ungarn-Østerrike og den tredje var Transylvania. Mot slutten av 1600-tallet angrep Ungarn-Østerrike med støtte fra paven muslimene, og de lyktes i å vinne over muslimene. Dermed ble det slutt på deres styre i Ungarn, men et nytt problem dukket opp umiddelbart; Habsburgerne (Østerikerne).

De overtok styringen i Ungarn da muslimene forsvant, og selvom Ungarerne lengtet etter selvstendighet, forble det bare en drøm. I de neste par hundre årene var det flere opprør mot Habsburgerne, men de lyktes aldri i å vinne tilbake selvstendigheten. I 1848-1849 lyktes de nesten, men opprøret ble slått tilbake på atter en gang. Men, i tiden etter fikk de mer og mer frihet fra Østerikerne. Etter at de tysk-østeriske styrkene kollapset under 1. verdenskrig benyttet Ungarn muligheten til å erklære seg selv selvstendige. Kommunistpartiet utnyttet dette og i 1919 kom de til makten i 3 måneder.

Etter tre måneder med kommunisme ankom den neste tragedien; Trianon. Ungarns grenser ble krympet og bare 1/3 ble igjen (dette er slik grensene er i dag). Under 2. verdenskrig kjempet de side ved side med tyskerne, men i 1944 ville de trekke seg ut fra krigen. Da dette kom tyskerne for øre ble landet umiddelbart okkupert. Friheten fra nazistene kom så i 1945, men det ble bare en kort glede ettersom det var kommunistene som frigjorde de, men samtidig på ny okkuperte Ungarn.

I 1956 gjorde er et kort opprør mot kommunistene og de lyktes å overta makten i litt over ti dager, før kommunistene slo tilbake på opprøret. Kommunisten varte fram til 1989, og siden det har Ungarn fått muligheten til å styre sitt eget land. Ungarn ble medlem av EU 1. mai 2004.

Del innholdet med andre