Transport

Det er alltid mange spørsmål en stiller seg før en ankommer en ny by. Mange dreier seg ofte om kollektivtransporten, og på denne siden skal vi prøve å hjelpe deg ved å besvare noen av disse.
—–

Hvordan komme meg fra flyplassen til byen?

Den enkleste og tryggeste måten er ved å bestille flyplasstransfer via oss. Da møter sjåføren deg i ankomsthallen, tar deg rett til hotellet, og du har en fast pris som inneholder alle utgifter (taxiene som venter på flyplassen byr ofte på utrivelige overraskelser).

Hvis du ønsker å bruke kollektivtransport
Buss nummer 100E stopper utenfor flyplassen. Den går hvert 15. minutt. Billett kan kjøpes ombord og prisen er 1500 forint for en billett. Du kan reise med denne bussen til sentrum av Budapest der bussen stopper på Deak Ferenc ter. Du kan reise med bussen tilbake til flyplassen på samme måte.
—–

Taxi i Budapest

Taxisjåfører har i mange byer et dårlig rykte, og så også i Budapest. Det er et par ting en bør passe på når det gjelder bruk av taxi, og det er disse:

  • Ikke gå på tilfeldige taxier på gata. Be restauranten, hotellet eller lignende bestille for deg. På den måten vil du få en god taxi som ikke tuller med prisene.
  • De fleste taxisjåførene snakker ikke annet enn ungarsk, så skriv ned adressen på et papir eller ha et visittkort fra hotellet eller lignende som du kan vise til sjåføren.
  • Det er noen, men ikke alle, som lar deg betale i Euro. Men, det lønner seg i alle tilfeller å betale med forinter, så forbered deg ved å ta ut penger på flyplassen eller lignende.
  • Det er vanlig å gi drikks til sjåføren hvis du er godt fornøyd.

Du kan ellers lese en god del om taxier i Budapest og hvordan de lurer deg i denne artikkelen.

—-

Generellt om kollektivtransport

Trikk i Budapest

Kollektivtrafikken i Budapest bestå av tre metrolinjer, masse busser, trolleybusser og trikker. De tilhører alle selskapet BKV, og de harfelles billettsystem. Billetter kan kjøpes på alle metrostasjoner. Det er som regel ikke mulig å kjøpe billetter om bord på busser, trikker, metro eller trolleybusser, så derfor må du forberede deg ved å kjøpe billetter i forkant.

Det finnes forskjellige typer billetter:
– Billett for en tur (vonaljegy): 350 Forint
Denne må stemples før du går ned rulletrappa til metrolinja, eller ombord på trikken eller bussen. Du må beholde den til du er helt ute av undergrunnslinja eller gått av bussen/trikken.

– Billett for en dag (napijegy): 2500 Forint
Med denne kan du reise så mye du vil med alle transportmidler i en dag. Du trenger ikke å stemple den; du må bare vise den hvis kontrollørene stopper deg.

– Billett for tre dager (turistajegy): 5500 Forint
Med denne kan du reise så mye du vil med alle transportmidler i tre dager. Du trenger ikke å stemple den; du må bare vise den hvis kontrollørene stopper deg. Husk å skrive navnet ditt på billetten.

– Billett for en uke (hetijegy): 6500 Forint
Som navet tilsier kan du reise så mye du vil med denne i en uke. Du må skrive navnet ditt på billetten.

Generelle tips:
Kontrollørene liker godt å stoppe turister, så pass på og alltid ha stempla billettene dine. Dette er spesielt viktig hvis du bytter metrolinjer, at du husker å stemple en ny billett. Men, generelt sett lønner det seg å kjøpe dagskort, tredagers kort eller ukeskort; det er enklere, sikrere og det lønner seg også økonomisk.

Del innholdet med andre