Hjem Events - Budapest turistguide Markeder Julemarked i Budapest i 2024

Julemarked i Budapest i 2024

Kommer du til Budapest og ønsker å få med deg julemarkedene? Det har du god grunn til, for i Budapest har de noen av de flotteste julemarkedene i hele Europa.

Det er selvfølgelig svært subjektivt når vi sier at julemarkedene i Budapest er blant de beste i Europa, men i flere og flere artikler som blir publisert i aviser og på Internett framhever de markedene i Budapest som spesielt trivelige, blant annet på grunn av den flotte belysningen de har på kveldstid, men også spesielt fordi de har mange sitteplasser der man kan sitte og nyte mye god mat etter lang og slitsom shopping!

Budapest har to julemarkeder som er kjent for å være de to største og de beste, og her kan du lese litt mer om disse. I bunnen av artikkelen finner du også informasjon om datoer for julemarkedene i Budapest. Du kan også finner lenker til de siste artiklene vi har skrevet i bloggen som har med julemarkedene i Budapest å gjøre!

Julemarkedene i Budapest i 2023 stengte 1. januar (i 2024). Nå må vi alle vente i nesten ett år til før de åpner igjen. Denne artikkelen gir deg grunnleggende informasjon om julemarkedene i Budapest, og vi vil publisere datoene for julemarkedene i Budapest i 2024 så snart de er publisert (dette skjer vanligvis i september eller oktober, noen måneder før åpningen av julen). markeder). Vi har imidlertid gjort et estimat basert på når julemarkedene i Budapest har åpnet de siste årene. Hvis du vil finne ut når vi tror julemarkedene åpner i 2024, scroll lenger ned i artikkelen.

Julemarked i Budapest
Julemarked i Budapest på Vorosmarty plassen

Julemarked på Vörösmarty tér

Dette er det største og aller mest kjente julemarkedet i Budapest. Det befinner seg i hjertet av byen, i enden på gågata rett ved Gerbeaud konditoriet, butikker som Stradivarius, H&M, Pull and Bear og New Yorker  samt stedet for skikkelig amerikansk mat, Hard Rock Cafe. På dette markedet finner du massevis av boder der du kan kjøpe håndlagde produkter, og selvfølgelig kan du her også kjøpe mye mat av forskjellige slag. Det mest populære er pipekakene (Chimney Cake), en søt gjærbakst som stekes over grillkøll og dyppes i kanel, vanilje, kokus eller nøtter etterpå, men her finnes også mange andre søtsaker og stort utvalg i pølser, kjøttstykker av forskjellige slag og mye mer. Glem ikke å smake på den varme vinen, da dette også er veldig typisk! Markedet er stort sett åpent fra 10.00 på formiddagen og fram til 20.00 på kvelden. En del av matstedene holder derimot oppe helt fram til 22.00 på kvelden!

Et kart som viser beliggenheten til de to store julemarkedene i Budapest
Et kart som viser beliggenheten til de to store julemarkedene i Budapest

Julemarked foran Stefans basilikaen

Dette er et nyere julemarked, litt mindre enn det på Vorosmarty plassen, men utrolig vakkert og med en liten skøytebane midt på plassen, noe som faller i smak blant både store og små. Dette markedet er også utrolig vakkert på kveldstid, så du må for all del gå bortom her for å ta en titt, og hvis du vil se på det sitt aller beste må du se det fra trappene til Stefans basilikaen eller fra kuppelen til kirken.  Du kan kjøpe stort sett de samme produktene på begge markedene, og du kan spise stort sett den samme maten, så det er ikke store forskjeller mellom de to stedene. Muligens kan det være et lite hakk billigere på dette markedet ved Stefansbasilikaen, men det er ikke store summene det er snakk om i så tilfelle. Lurer du på hva du bør kjøpe på julemarkedene i Budapest, eller kanskje ellers hva du bør ta med deg hjem i julegave fra Budapest, anbefaler vi denne artikkelen.

Julemarked ved Stefansbasilikaen
Julemarked ved Stefansbasilikaen

Det finnes drøssevis av andre småmarkeder rundtomkring i Budapest, så hvis du går rundt på plasser og i smågater vil du helt sikkert møte på større og mindre julemarked, men dette er de to største og de to mest kjente, og de to som får folk flest til å ha lyst til å besøke Budapest i tiden før jul.

Datoer for julemarkedene i 2024

Ingen datoer er publisert for julemarkedene i Budapest i 2024 ennå. Men hvis vi skulle gjøre et estimat basert på datoene i tidligere år, tror vi de viktigste julemarkedene i Budapest vil åpne den tredje fredagen i november, som tilfeldigvis er 15. november 2024.

  • Julemarkedet foran Stefansbasilikaen: Ikke publisert ennå.
  • Julemarkedet på Vörösmarty plassen: Ikke publisert ennå.
  • Ved siden av Allee-senteret (et lite marked): Ikke publisert ennå.

Datoer for julemarkedene i Budapest i 2023

  • Julemarkedet foran Stefansbasilikaen: 17 november, 2023 – 1 januar, 2024
  • Ved siden av Allee-senteret (et lite marked): 1 desember, 2023 – 24 desember, 2023.
  • Julemarkedet på Vörösmarty plassen: 17 november, 2023 – 31 desember, 2023.

Datoer for julemarkedene i 2022

  • På Vörösmarty plassen: 18 november, 2022– 31 desember, 2022.
  • Ved Stefansbasilikaen:  18 november, 2022 – 1 januar, 2023.

Hoteller i nærhetene av julemarkedene.

Nedenfor ser du et kart med julemarkedet på Vörösmarty plassen i midten. Se deg rundt i området og du vil garantert finne et hotell som passer dine behov.

Booking.com

Hva skal man spise på julemarkedene i Budapest?

Vi kom inn på temaet gastronomi tidligere i denne artikkelen. Men hva bør du egentlig spise når du kommer til Budapest og besøker julemarkedene? Dette er et perfekt sted å smake på tradisjonell ungarsk gastronomi. La oss se nærmere på hva du bør smake.

Langos.

Ovenfor kan du se et bilde av et veldig populært måltid i Ungarn, lángos. Dette er en deig med gjær som er stekt i olje. Etter at den er stekt, serveres den gjerne med rømme og ost eller med hvitløksolje. Denne er ekstremt populær, og den har også blitt eksportert til flere andre land. Som et resultat kan du også finne den på julemarkedene i Wien, Bratislava og Praha. Vi har til og med hørt at det er ekstremt populært å spise på festivaler i Sverige!

Skorsteinskake.

Skorsteinskaken (Kürtöskalács) er ekstremt populær, ikke bare blant voksne, men også blant barn. Dette er en søt deig med gjær som er formet som en lang spaghetti. Deretter plasseres den rundt et verktøy som du kan se på bildet over, og grilles. Sukker tilsettes det ytre laget før denne prosessen, noe som gjør det skinnende og enda søtere. Til slutt dyppes skorsteinskaken i enten kakao, kanel, vanilje eller valnøtt og serveres. Det er ekstremt deilig. Du bør ikke bli overrasket om du møter denne på julemarkeder andre steder i Europa fordi den blir en stor hit uansett hvor den selges. Det er flere butikker i Budapest dedikert til Kürtöskalács, noe som betyr at det er mulig å kjøpe det hele året. Du kan til og med legge til krem, Nutella og andre snacks til Kürtöskalács) noen steder, men det er egentlig ikke nødvendig!

Hase fra gris og deilige pølser.

Ungarere elsker kjøtt, og de elsker å bruke hver eneste del av grisen. Pølsene er skikkelig velsmakende, og spiser du de største pølsene servert med brød og topping, blir du ikke sulten resten av dagen. En annen bivirkning er at du vil rape senere på dagen og føle krydder av pølsen i timevis etterpå. Ikke vær redd for dette; det er en del av moroa!

På bildet over kan du også se hasen fra en gris. Ungarere liker å bruke alle deler av dyret, og dette er en veldig smakfull del. På enkelte julemarkeder kan du også kjøpe hane-testikkelgryter med mer, så sørg for å se deg rundt og vær åpen for å smake på nye ting.

marhaporkolt

Ungarerne elsker å bruke mye løk og tradisjonell paprika når de tilbereder mat. Midt på bildet over kan du se en lapskaus laget av en ku. Denne har en deilig smak, og den serveres ofte med dumplings og noen ganger med poteter. Du finner ofte lignende gryteretter (pörkölt) laget av kylling og svin.

Tócsni.

Har du noen anelse om hva du ser på bildet over? Det er veldig gøy å kjøpe noe og smake på det uten å egentlig vite hva det er. Men hvis du ikke vil ta slike risikoer, kan vi fortelle deg at det du ser er en såkalt tócsni. Det er nok et smakfullt ungarsk måltid som er stekt i olje. Hva er det lagd av? En tócsni er et måltid basert på poteter, og senere tilsettes egg, mel, salt og pepper i deigen. Til slutt ender du opp med noe som ser ut som pannekakedeig. Denne er stekt i olje, og noen minutter senere spiser du den gjerne på et av julemarkedene i Budapest!

strudel på julemarkeder i budapest

Reiser du til Østerrike og Wien finner du Strudel overalt. Dette er en viktig del av den lokale gastronomien, og som du sikkert allerede forstår har det ungarske og østerrikske kjøkkenet mye til felles. Det er ikke rart hvorfor ungarerne anser wienerschnitzel for å være deres oppfinnelse! Når du besøker de forskjellige julemarkedene i Budapest, finner du rétes (strudel) overalt. Hvis du følger tradisjonen, vil du sannsynligvis kjøpe en strudel med enten epler eller kirsebær. Men vil du ha en mer lokal versjon, så bør du kjøpe en strudel med søt cottage cheese eller med valmuefrø inni. Hvis du velger det siste (valmuefrøene), ta med et lite speil for å se hvor mye som er igjen mellom tennene når du er ferdig med å spise.

ristede kastanjer

En siste ting som er verdt å spise mens du er i Budapest er de ristede kastanjene. Disse er veldig velsmakende, og de vil varme deg opp litt mens du spiser dem. Disse finner du på de forskjellige julemarkedene og noen ganger andre steder i byen i november og desember.

Hva skal man drikke på julemarkedene i Budapest?

Vi har skrevet mye om hva du bør spise på julemarkedene i Budapest. Men hva bør du drikke? Du vil normalt finne massevis av lokale drinker på markeder som disse, og det samme gjelder i Budapest.

Den viktigste drikken er åpenbart den varme vinen, glühwein eller «forralt bor» som lokalbefolkningen kaller det. Dette er varm vin, gjerne krydret med litt kanel og annet julekrydder. Barn liker det vanligvis ikke, rett og slett fordi det smaker vin. Voksne elsker det imidlertid, spesielt hvis det er kaldt ute, siden det varmer både sjelen og kroppen din på samme tid.

varm vin i budapest

Ovenfor kan du også se at der er det mulig å smake på varm hvitvin og varm rødvin. Det er med andre ord forskjeller mellom de ulike bodene, og også om de tilsetter krydder til drinkene eller ikke. Hvis du følger nøye med, kan du også se Budapest julemarkedskopp som er den mest autentiske koppen å bruke til å drikke varm vin.

Hvis du vil drikke noe annet, elsker ungarerne sin palinka (fruktsprit), spesielt i kaldt vær som du kan forvente i november og desember. Det er mange forskjellige Palinkas tilgjengelig i Ungarn. De fleste av dem er laget av en bestemt frukt (som aprikoser eller plommer), mens noen er blandede frukter. En vanlig palinka har et alkoholnivå på mellom 40%-45%, men du kan også finne sterkere versjoner av denne populære drikken.

Hva kan man kjøpe på julemarkedene i Budapest?

Vi har fortalt deg mye om hva du skal spise og drikke på julemarkedene i Budapest. Men hva bør du kjøpe når du besøker de forskjellige bodene? Det er et par produkter du kan kjøpe hvert eneste år, og så er det produkter du bare finner ett år men så er det borte neste år. Det viktigste å huske er at markedene er ment for å finne håndverksprodukter, det vil si produkter laget av folk med hendene. Dette er ikke masseproduserte produkter fra en fabrikk, men produkter laget med kjærlighet og svette rundt om i Ungarn.

sjokolade

Ovenfor kan du se noe som pleier å returnere til julemarkedene årlig i Budapest. Dette er håndlagde søtsaker med alle slags fyll. Disse er virkelig eksklusive, og prisen per stykke er omtrent 1000 HUF. Men hvis du ønsker deg noen deilige og eksklusive søtsaker til jul, kan disse være et godt valg!

pepperkaker

Julen er en tid for å spise pepperkaker, og det er tradisjon i Ungarn også. I Ungarn er den viktigste ingrediensen honning. Det er derfor de kaller det honning-søtt-brød (mézeskalács) hvis du oversetter det ungarske ordet. Du finner dem ferdig dekorerte og i alle mulige farger og fasonger. Det er ikke noe revolusjonerende med disse kakene, men de kan bli en fin dekorasjon på et juletre når du reiser hjem, eller du kan bare spise den mens du drikker varm vin.

keramikk på julemarkedene

Ungarere er kreative og flinke med hendene. Som et resultat kan du finne massevis av keramikk av alle slag og i alle fasonger på julemarkedene. Ovenfor kan du se forskjellige vakre gjenstander som du kan bruke til å gjøre hjemmet ditt finere, varmere og mer fargerikt. Disse er populære blant voksne og barn, og det kan forbli et minne fra Budapest som lever med deg resten av livet.

hatter

Det er noen ting du ender opp med å kjøpe i Budapest fordi du trenger det der og da. Et eksempel på en slik gjenstand kan være en varm lue. Men det er hyggelig å vite at du vil være den kuleste mannen hjemme når du går inn på kontoret med en av disse hattene som vil få deg til å se ut som en pilot fra andre verdenskrig (eller noe sånt). Til venstre kan du også se alle slags hansker, noe mange vil finne nyttig også når temperaturene går under 0 Celsius i Budapest i desember.

lys opp dagen din

Vil du reise hjem med en annen suvenir som vil minne deg om Budapest i mange år? Kjøp en håndlaget lampe på de forskjellige julemarkedene i Budapest. Dette er veldig populære objekter, og de har ofte veldig fine bilder av kjente attraksjoner og steder i Budapest.

Andre programmer i Budapest

Vi hjelper deg gjerne med booking av flyplass transport i Budapest. Utover det kan vi også hjelpe til med hyggelige vinmiddagerbryggeribesøk med masse matguidede turerbooking av elvecruise på Donau, og meget mer. Vi har hjulpet turister i Budapest i mer enn ti år, og vi hjelper gjerne deg og ditt reisefølge også!

Bilder fra julemarkedene i Budapest

Fantastisk belysning på kveldstid
Fantastisk belysning på kveldstid
Spennende shopping på julemarked
Spennende shopping på julemarked
Julemarked i Budapest
Julemarked i Budapest
Glem ikke å smake på hot wine (Gluhwein)
Stikkord: ,

Dato

nov 15 2024 - des 31 2024

Sted

Vorosmarty ter, Budapest
Vorosmarty ter, Budapest
Vorosmarty ter, Budapest

Andre steder

Szent Istvar Tér
Szent Istvar Tér
Kategori

Legg inn en kommentar