Mattiaskirken

Denne kirken er kalt opp etter Kong Mattias, eller Mattias den rettferdige, som levde mellom 1443 og 1490. Han giftet seg i denne kirken to ganger, og av den grunn er også kirken oppkalt etter han. Ifølge tradisjonen ble den opprinnelige kirken påbegynt i 1015, og har siden den gang opplevd og gjennomgått mange harde tak. Den mørkeste perioden var under muslimenes styre (se: historie) da kirken ble brukt som bønnehus, men også stall. Legendene sier så at da de kristne styrkene kjempet for å vinne tilbake området mot slutten av 1600-tallet kjempet Maria med dem. Muslimene hadde tidligere gjemt bort statuen bak en vegg, men mens de ba ble visstnok Maria statuen åpenbart for dem. Dette skal ha rammet de hardt moralsk, og den dagen falt byen til de kristne styrkene.

På slutten av 1800-tallet ble det gitt penger til å pusse opp og renovere bygningen, og Frigyes Schulek, som også jobbet med Fiskebastionen, ble satt til å overse arbeidet. Kirken fikk tilbake mye av sin gotiske stil, men legg merke til taket med sin veldig tydelige Jugendstil.

Det koster penger å gå inn i Mattiaskirken (ca. 1000 Forint). Det arrangeres jevnlig konserter her, så hvis du ønsker å gå på kirkekonsert kan du sjekke om det er konserter som blir holdt der under ditt opphold.

Bilder: Mattiaskirken

Del innholdet med andre