Alt om Szentendre

For mange er Ungarn kun Budapest, men sannheten er at Ungarn har mye mer å by på en bare Budapest. Szentendre er nok den byen som er nest mest besøkt i Ungarn, etter Budapest. Det er ikke fordi den er så stor, men fordi den er svært spesiell og har en herlig atmosfære.

Szentendre

Bakgrunnsinfo

Szentendre er en liten by som har vært relativt uvesentlig i den ungarske historien. Det som derimot gjorde den spesiell var at da mange flyktet fra ottomanerne på 1400- og 1500-tallet slo de seg ned i nettopp Szentendre, en by som forøvrig har fått navnet sitt fra Peter sin bror i Bibelen, Andreas. Den nye lokalbefolkningen ville føle seg hjemme, og derfor begynte de å bygge slik de kjente til fra sine hjemland, og derfor er Szentendre mer lik byer i mer sørlige nasjoner enn en typisk ungarsk by.

I dag er byen likevel en helt tradisjonell ungarsk by, med en liten del av den «innflyttede» befolkningen igjen. På grunn av innflytterne var Szentendre hovedsete for den Serbisk-Ortodokse kirke i Ungarn, og det er det fortsatt den dag i dag. Men, under «storhetstiden» fyllte de ni forskjellige kirker, men i dag er de fleste gjort om til katolske kirker, og de fire som fortsatt betjener de serbisk-ortodokse er fordelt på under 50 medlemmer totalt.

Marsipan museum i Szentendre
Marsipan museum i Szentendre

Severdigheter

Mens Budapest har enorme og store severdigheter, er Szentendre mye mindre og hyggeligere i følelsen. Nettopp av den grunn har ikke byen de typiske majestetiske severdighetene, men ser man litt, finner man også noen skikkelige godbiter her også.

 • Blagovesztenszka kirken

  Dette er en serbisk-ortodoks kirke som ligger på hovedtorget i Szentendre. Denne ble bygget rundt 1750 og på innsiden kan man se på flott alter. Kirken er kun i bruk en gang i året, men er åpen for turister nesten hver eneste dag.

 • Skanzen

  Dette ligger litt utenfor sentrum av Szentendre, men det er et museum som er 100% utendørs. Her kan man se på hvordan det tradisjonelle ungarske livet ble levd for en god del år siden. Her ser man hvordan bygninger har sett ut på innsiden, og hvordan en del fortsatt ser ut i dag. Dette er et perfekt sted å besøke for deg som vil bli bedre kjent med det ekte, og ikke så turistifiserte, Ungarn.

 • Margit Kovacs museet

  Dette museet har fått navn etter den store keramikk-kunstneren Margit Kovacs. I lang tid har dette vært det mest besøkte og populære museet i Szentendre, og mange kjendiser har også vært innom dette museet under sine besøk til Szentendre. Er du glad i keramikk, bør du absolutt få med deg dette!

 • Diverse kirker

  Szentendre har jo drøssevis av kirker, og mange av de har svært så rare navn, så det er ikke så lett å huske på dem alle. Men, det er best å holde øynene åpne mens du går gjennom Szentendre, og så får du enkelt med deg en 4-5-6 forskjellige kirker som ligger rundt området ved gågata. Noen av disse kan besøkes.

 • Boganyi ut

  Det er navnet på gågata i Szentendre, og dette er en severdighet i seg selv. Her finnes du lave bygninger, brosteiner over alt, og masse søte små butikker der du kan kjøpe alt mulig rart underveis. Mye av dette finner man også i markedshallen i Budapest, men det er også noen ting som man kun kan få kjøpt i Szentedre. Det er i denne gata det først og fremst skjer i Szentendre, men det finnes noen trivelige smågater som kobles til denne her og der, så det er bare å gå rundt, og så leder til syvende og sist alle veier i Szentendre tilbake til gågata.

 • Marsipan museet

  Dette er museet som får både voksne og barn til å smile. Her kan man nemlig se marsipanskulpturer av forskjellige slag. Det er brukt alt fra noen kilo og opp til 80 kilo marsipan for å lage de imponerende mesterverkene, og om man skulle bli sulten underveis er det en butikk der man kan kjøpe marsipan og annen snacks på veien ut.

Alt du trenger å vite om Szentendre
Szentendre er full av kirker

Andre Szentendre tips

Szentendre er jo ikke verdens største by, så de fleste synes det er nok med noen timer, eller maks en dag i byen. Her er noen videre tips som vi vil komme med til deg som planlegger å besøke byen.

 • Reis på Donau

  Du kan reise på Donau til og fra Szentendre fra Budapest. Dette er veldig hyggelig, men rutetidene er ofte litt upraktiske, noe som krever at man tilbringer hele dagen i Szentendre med tidlig avreise og sen retur til Budapest. Dette kan løses ved å ta bytog en vei og båt den andre veien.

 • Bli med på organisert tur

  Om du har lyst til å spare tid, men ikke spare på opplevelsene, anbefaler vi veldig en organisert tur til Szentendre. På slike turer blir du kjørt begge veier (eventuelt ta båt den ene og kjørt den andre), du besøker marsipanmuseet, får liten guidet tur, besøker vinkjeller og vinmuseum i Szentendre der man smaker vin, og får en lunsj med gulasj suppe. Du kan lese mer om turen hos budapestungarn.no.

 • Masse turister

  Det kan til tider være masse turister i Szentendre, og det finnes dager da man synes Szentendre minner mer om en skandinavisk by, ettersom halvparten av folka der snakker svensk eller kanskje norsk. En annen gang snakker alle kinesisk, og en tredje gang snakker alle ungarsk. Det varierer veldig, men helt klart er lørdag og søndag de mest populære og travle dagene i Szentendre. Det er dog greit å vite at ungarerne også digger Szentendre, så det er ikke bare turistene som liker denne lille og trivelige byen med cirka 25000 innbyggere.

 • Restauranter

  Det er mange restauranter i Szentendre, og de fleste er helt greie. Prisene er sånn midt på treet, og de serverer mat som de fleste turister liker godt. Det er ingenting å bekymre seg for (på grunn av dårlig kvalitet), men man bør heller ikke forvente seg Michelin kvalitet, for slikt er de langt unna i Szentendre.

 • Overnatting

  Trenger du et sted å bo i Szentendre er det ikke så altfor mange steder å velge mellom. De aller fleste velger heller å bo i Budapest for så å reise på dagstur til Szentendre, men om du allikevel leiter etter et sted å bo i Szentendre er uten tvil Bukkos det beste hotellet. For fler hoteller og overnattingsmuligheter kan du besøke booking.com.

Spørsmål og kommentarer

Dette var noen tips om Szentendre. Om du har spørsmål eller noen andre kommentarer, er det bare å skrive!

Del innholdet med andre

Legg inn en kommentar