Margaret øya

Margaret-øya er en fredens øy, som ligger mellom Buda og Pest. Om sommeren «rømmer» innbyggerne i Budapest alltid til øya for å få litt fred i et veldig stressende liv. Biltrafikk er ikke tillatt på øya (bortsett fra de som reiser til hotellene), og det er kun en buss som kan kjøre over øya. Men hvorfor bør du besøke øya når du besøker Budapest? Denne artikkelen gir deg grunnleggende informasjon om Margaret-øya, en kort historisk oppsummering, og viktigst av alt, ti grunner til å besøke øya når du kommer til Budapest!

Øyas historie (kortversjon)

Øya har hatt mange navn gjennom historien. Dets nåværende navn stammer fra Saint Margaret, datteren til kong Béla IV. Hun bodde i et dominikanerkloster der, hvis ruiner fortsatt kan finnes på øya. Hvordan havnet hun der? Da mongolene invaderte Ungarn på 1200-tallet, måtte Béla IV flykte fra landet. Han var ikke sikker på om han skulle overleve, så han lovet å gi datteren sin til Gud hvis han overlevde. Gjett hva? Bela overlevde og datteren Margaret ble sendt for å være nonne på Margaret-øya.

Et annet populært navn øya hadde tidligere i historien var «kaninens øy.» Kaninene nøt livet på øya og plutselig var de rundt omkring.

På 1800-tallet ble Budapest rammet av flom, noe som førte til stor skade på bygningene på øya. For å beskytte øya mot fremtidige flom, hevet de øya to meter. En annen viktig oppdagelse på 1800-tallet ble gjort av Vilmos Zsigmondy. Han fant varmt termisk vann på 1200 meters dyp. Vannet hadde en temperatur på nesten 45 Celsius da det nådde overflaten, og skapte dermed grunnlaget for SPA-turismen som er så populær på øya i dag.

Fram til begynnelsen av 1900-tallet var den eneste måten å nå øya på med båt. Byggingen av Margaretbroen gjorde det lettere, men i starten måtte du betale en avgift for å komme inn på øya fra broen.

margaretøya

Ti grunner til å besøke Margaret-øya når du kommer til Budapest.

1. Den musikalske fontenen nær Margaret Bridge.

Mange av oss elsker klassisk musikk, selv om vi ikke hører på den hver eneste dag. Det er noe fredelig og harmonisk over det. Så hvorfor legger du deg ikke i gresset på Margeret-øya ved den store fontenen nær hovedinngangen fra Margaretbroen? I vår- og sommermånedene er dette et fantastisk sted for avslapning, og barna har også en tendens til å elske det.

Mens du lytter til klassisk musikk på høyttalerne, kan du se hvordan vannet i fontenen beveger seg i rytme med den klassiske musikken. Etter hvert som den klassiske musikken blir høyere og mer intens, skjer det samme med vannet. Mens den klassiske musikken blir stille, beveger vannet seg knapt. Det gjør det til en fantastisk opplevelse både for store og små, og både for klassisk musikkelskere og for de som heller vil høre på Guns’n Roses, Slipknot, Billie Eilish eller Imagine Dragons.

2. Palatinus-stranden.

Budapest er kjent for sine termalbad, men om sommeren høres det mer fristende ut å besøke en strand med sklier, et bølgebasseng og noe som minner deg mer om et vanlig badeland. Palatinus-stranden åpner normalt i vårmånedene og forblir åpen til den første helgen i september. I denne perioden åpner stranden kl. 9.00 og holder åpent til kl. 19.00. Inngangsbilletten for en voksen er ca. 10 euro. Reiser du til Margaret-øya med buss, er det et busstopp foran Palatinus.

Noen ganger er det en spesiell begivenhet på Palatinus i årets mørke måneder som heter Lumina Park. Når det er arrangert kan du se vakre gjenstander opplyst med fargerike lys i parkområdet Palatinus.

Palatinus kart

Selvom stranden stenger i september, er det fortsatt en del av Palatinus som er åpen for besøkende hele året. Denne delen inkluderer et basseng med varme kilder, noe som betyr at du kan nyte varmt vann og avslapning både innendørs og utendørs, selv om vinteren.

3. Den japanske hagen

Ikke kom med for høye forventninger til den japanske hagen, men du bør besøke den. Hagen ligger på nordsiden av øya og den er gratis å besøke. Her kan du se en liten innsjø med en statue, vakkert dekorerte busker, gress som er tatt godt vare på, og en bro laget av tre, noe som gjør det hele til en av de fineste hagene i hele Budapest. Hvis du vil ha inspirasjon til hvordan du kan dekorere hagen din hjemme, vil den japanske hagen på Margaret-øya garantert inspirere deg!

4. Kanskje det er konsert på den store utendørsscenen?

Fra midten av mai til midten av september er den store utendørsscenen for teaterforestillinger og konserter på Margaretøya i bruk. Dette er det perfekte stedet for en idyllisk konsert eller opera-kveld, som kombinerer den friske kveldsluften med fantastiske talenter som opptrer på scenen. Scenen brukes ofte til festivaler og opera-kvelder. Det er vanligvis ikke et problem, men det kan være smart å ta med myggbeskyttelse hvis du kjøper billetter til en forestilling, for sikkerhets skyld.

margaretøya i budapest

5. Det beste stedet å jogge i Budapest!

Nesten 2 000 000 mennesker bor i Budapest, og hvis du legger til antall personer som reiser til Budapest for å jobbe, blir tallet mye høyere. Det er mye trafikk, og skal du ut på løpetur må du ofte ta hensyn til biler og lyskryss, noe som kan være både plagsomt og farlig. Hvis du kommer til Margaret-øya i stedet, kan du dra nytte av den nesten 5 km lange løpebanen som tar deg rundt på øya. Ikke bare er det perfekt på grunn av mangelen på trafikklys og biler, men fordi du kan nyte utsikten mot byen Budapest i alle mulige retninger, og også nyte den friske vinden som ofte kommer mot deg når du beveger deg nær Donau .

Dette er uten tvil det fineste stedet å løpe/jogge i Budapest. Det kan være lurt å ta med en ekstra t-skjorte i bagen slik at du slipper å bruke en svett t-skjorte når du tar trikken fra øya etter løpeøkten (hvis du planlegger å bruke offentlig transport etter treningen). ).

6. Se på restene av klosteret St. Margaret.

Klosteret har ikke vært i bruk på veldig lenge, men det føles likevel spesielt å gå i de historiske restene av øyas navngiver. Hvis du lukker øynene, kan du prøve å forestille deg hvordan det må ha vært å bo innenfor murene for 800 år siden. Foruten restene av klosteret, kan du også se restene av en kirke og graven til St. Margaret.

7. Skjem bort deg selv på et SPA-hotell på øya.

De varme kildene under øya ble oppdaget på 1800-tallet og det første termalbadet åpnet noen år senere. I dag er det to hoteller på øya hvor du kan skjemme deg bort med alle slags massasjebehandlinger, varme kilder, stillhet, fred, deilig mat og alle fordelene ved å bo på øya. Du bør imidlertid bli advart om at disse hotellene ikke er ideelle hvis hovedmålet ditt er å utforske byen Budapest. Det tar ganske lang tid å komme seg fra hotellene til gågaten Vaci utca og de andre kjente attraksjonene i Budapest. Hvis målet ditt er luksus og avslapning, krydret med noen turer til sentrum av Budapest og besøke noen fine restauranter andre steder, så vil disse hotellene tjene deg godt!

Booking.com

Ovenfor kan du se et kart over øya inkludert hotellene og hva slags priser du kan forvente hvis du bestemmer deg for å reservere et rom i et av dem.

8. Besøk mini-dyreparken (helt gratis)

Det er en gratis mini-zoo (dyrepark) på Margaret-øya. Du kan se den på kartet nedenfor som Margitszigeti Vadaspark. Det er ikke stort, men det kan være mye moro for barn siden du kan se påfugler, hester, fugler og andre dyr på nært hold. Siden det er gratis, har du ingen unnskyldning for ikke å besøke denne miniparken når du oppdager øya.

mini dyrepark i budapest

Noen ganger vil du ha sjansen til å ri på ponni i denne parken, noe som gjør det enda morsommere for barna. Det er også en mulighet til å mate dyrene med zoo-pack. Du må betale litt for zoo-pakken, og også for å ri på ponni, men siden resten er gratis, er det vel verdt det.

9. Lån en sykkel og utforsk øya på egenhånd.

Vi har inkludert Margaret-øya i vår liste over romantiske aktiviteter i Budapest. Hva er bedre enn å låne en sykkel og oppdage øya i ditt eget tempo? Det er alle slags sykler tilgjengelig for leie i nærheten av den musikalske fontenen, og du kan bestemme deg for å leie dem for noen timer eller en hel dag.

sykling på Margaret-øya

Hvis du ikke ønsker å bruke energi, er det også et lite «tog» på øya i vår- og sommermånedene. Her kan du lytte til en lydguide som gir deg informasjon om øya og hva du ser, og det er en perfekt måte å lære om øya og finne ut hva som er hvor.

10. Nyt noe godt å spise og drikke.

Det er lett å tilbringe en hel dag på øya, men det er bare mulig siden det er restauranter, kafeer og toaletter rundt hele øya. Det er en stor uteservering med kino (Paulaner), du har en vinhage som heter Kadarka, og det er boder hvor du kan kjøpe en rask matbit eller annen tradisjonell ungarsk hurtigmat. Den mest kjente restauranten på øya er Holdudvar.

Hvordan komme seg til Margaret-øya?

Den enkleste måten å komme seg til Margaret-øya på er til fots eller med offentlig transport. Hvis du går til Margaret Bridge, kan du enkelt gå til rampen hvorfra du kan gå til selve øya. Ikke glem å se sørover når du når midt på broen, siden utsikten fra Margaretbroen er på UNESCOs verdensarvliste (som du kan se parlamentet, slottet, Matthiaskirken, Fiskerbastionen, kjeden broen, Gellert-høyden og andre vakre bygninger).

Hvis du bestemmer deg for å bruke offentlig transport, kan du reise med trikkelinje 4 og 6 til midten av Margaret Bridge og gå derfra. Dette er den mest populære måten å nå øya på.

Vil du gå så lite som mulig? Du kan reise med buss nummer 26 fra Nyugati Palyaudvar eller Arpad Hid, to populære metrostasjoner på den blå linjen. Denne bussen stopper flere steder på øya, inkludert Alfred Hajos Aquatics Center, Palatinus Beach, utendørsteateret, hotellene og noen få andre steder.

Del innholdet med andre