Parlamentet

Det ungarske parlamentet ble bygget mellom 1885 og 1902. Dette var et resultat av en lov født i 1880 der de bestemte seg for å bygge sitt eget parlament for Ungarn i Budapest og alle forslag skulle presenteres før 1. januar i 1883. Det ble diskutert hvilke av forslagene var å vinne, men det som ble bestemt uten problemer var plasseringen. Det måtte naturligvis ligge på et område med mye plass, altså litt utenfor Budapests indre sentrum på den tiden. Så Kossuth Tér var et naturlig sted for byggingen.

Den vinnende arkitekten var Imre Steindl, en svært viktig ungarsk arkitekt som levde i denne perioden. Arkitekten døde dessverre bare noen uker før parlamentsbygningen sto ferdig. Selv om bygningen ennå ikke var ferdig, brukte de den fortsatt til å feire det ungarske tusenårsriket i 1896. Bygningen er symmetrisk, så hvis du skulle kutte den i to på midten, ville begge sider fortsatt se like ut. Interessant nok, i løpet av de 17 årene konstruksjonen varte i gjennomsnitt 1000 mennesker jobbet på bygningen hele tiden.

parlamentet i budapest

Besøksinformasjon for det ungarske parlamentet

Vil du se det ungarske parlamentet med dine egne øyne på innsiden? Nedenfor kan du lese mer om besøkstimene, hvor mye det koster å besøke det ungarske parlamentet, og mye mer.

Hvor mye koster det å besøke parlamentsbygningen i Budapest?

Prisene ble sist oppdatert i januar 2024.

  • Voksne fra Ungarn eller EU: 6000 HUF
  • Voksne for utenfor EU: 12 000 HUF
  • Studenter fra Ungarn eller EU: 3000 HUF
  • Studenter fra utenfor EU: 6000 HUF

Barn under 6 år kommer inn gratis, mens studentbilletten er gyldig for studenter mellom 6 og 24 år.
Det er også rabatterte familiebilletter tilgjengelig for familier som besøker det ungarske parlamentet.
Norske innbyggere kan besøke parlamentet til samme pris som EU borgere (ettersom prisen også gjelder EØS borgere).

Hva er åpningstidene til Stortinget?

Parlamentet åpner kl. 08.00 og er åpent til kl. 18.00 (unntatt november og desember hvor bygningen er åpen til kl. 16.00).

Hvor kan jeg kjøpe billetter hvis jeg vil besøke det ungarske parlamentet?

Du kan kjøpe billetter når du besøker parlamentsbygningen, men det er bedre å bestille billett før du ankommer parlamentet. Du kan bestille billett online på https://jegymester.hu/event-host/900/parlament. Når du besøker nettstedet, kan det hende du ser den ungarske versjonen av nettstedet først. Hvis det er tilfelle, se øverst på siden der du vil se to små bokstaver «HU». Klikk på denne og bytt til «NO» og du vil se den engelske versjonen av nettstedet i stedet.

Inne i det ungarske parlamentet

Inne i parlamentet kan du se mange spesielle rom, trapper, malerier, og selvfølgelig den ungarske kronen med kronjuvelene ved siden av selve kronen. Tidligere var kronen plassert i Nasjonalmuseet ved Astoria, men 1. januar i år 2000 ble den tatt fra Nasjonalmuseet til Stortinget. Kronen er ikke kronen de en gang brukte for å krone kong Stefan som den første kongen av Ungarn, denne har et opphav noen hundre år senere. Likevel har det stor verdi for det ungarske folket, og det var en stor glede da det kom tilbake til Ungarn på 1970-tallet etter å ha tilbrakt ganske mange år i USA.

Det ungarske parlamentet er vakrest fra Buda-siden (sett fra Batthyány Tér) eller fra Fiskerbastionen. Hvis du vil ha det enda bedre, nyt utsikten fra et Donaucruise om natten!

Det Ungarske Parlamentet på sitt aller beste
Det Ungarske Parlamentet på sitt aller beste

Når slår de på lysene på parlamentsbygningen?

Vil du se parlamentet om natten, akkurat som du gjør på bildet ovenfor? Når slår de på lysene? Det er ikke et bestemt tidspunkt for dette, men generelt er det like etter solnedgang. Som et resultat blir lysene slått på senere på sommeren, og tidligere på vinteren.


Har du flere spørsmål om det ungarske parlamentet? Bruk kommentarfeltet under og still spørsmålet ditt!

Del innholdet med andre

Legg inn en kommentar