Den 29 mai i 2019 var det en trist opplevelse i Budapest. En liten cruisebåt som fraktet turister denne kvelden sank etter en kollisjon med en stor cruisebåt rett ved Margaretbroa. Er dette noe man bør bekymre seg for når man kommer til Budapest? Bør man kansellere eventuelt bestillinger, eller kanskje droppe den planlagte turen på Donau?
Donau er en fantastisk flott elv og når man ser på bilder fra Budapest pleier elva alltid å dukke opp på mange av bildene. Den renner gjennom Budapest og krysser under 9 forskjellige broer, hvorav Lenkebroa er den mest kjente av dem alle. Men, er det trygt å dra på elvecruise i Budapest?
Før vi svarer på spørsmålet helt konkret, la oss gi litt annen informasjon om kan være nyttig å ha i bakhodet.
Er det trygt å svømme i Donau?
Det finnes små sideelver som er koblet til Donau der ungarere svømmer og bader på sommerdager. Men, det er å bade i selve Donau er totalt uaktuelt. Hvorfor? Det er en enorm strøm og det er ikke tilfeldig at ungarerne først bygde en bro mellom Buda og Pest i 1849. I Praha bygde de Karlsbroen mer enn 500 år tidligere. Det var ikke fordi de lå så fant foran i teknologien, men fordi det var enklere å bygge en bro over Moldau sammenlignet med det å bygge en bro over Donau.
På en vanlig dag renner det mellom 2500-3000 m3 vann i Donau per sekund. På dager med flom (som det var den 29 mai) kan dette tallet bli tredoblet. Den sterkeste strømmen (vannføringen) som er målt i Ungarn er over 10,000 m3 i sekundet (det var dog utenfor Budapest).
Dette gjør det at Donau har en utrolig sterk strøm, noe som gjør at gode svømmekunnskaper ikke er noen form for garanti hvis du havner midt i strømmen. I tillegg er det også undervannsstrømmer ved broene, noe som gjør disse områdene ekstra farlige.
En gang i året arrangeres det svømmekonkuranse der man krysser over Donau (ikke langt fra Gellert hotellet). Her er det kun for svært erfarne svømmere og det kjører små båter ved siden av hver eneste deltager i tilfelle de skulle få problemer. Svømmer man bryst, blir man plukket opp av båten med en gang (ettersom strømmen drar deg nedover elve), så den eneste muligheten er ved crawling i høy hastighet.
Konklusjon: Ikke hopp i Donau og ikke forsøk å svømme i Donau. Ender du på noen måte opp i vannet, kom deg på land eller ombord i båten så raskt du kan!
Er det trygt med elvecruise i Budapest?
Det høres kanskje skummelt ut med den sterke strømmen. Men, høres det ikke skummelt ut å tenke på hva som skjer hvis et tog som kjører i 300km/t crasher? Eller hva som skjer hvis flyet får problemer i en høyde på 10,000 meter? Eller om bussen som kjører deg til flyplassen kjører i fjellveggen? Hva med det å gå over fotgjengerfeltet?
Ulykker kan skje overalt. Det som er viktig å vite er at de pleier ikke å skje, og grunnen til at du ikke har hørt om andre ulykker i Budapest er at det er så lenge siden det har skjedd noe at man ikke engang tenker på det.
Med andre ord: Vi anbefaler gledelig elvecruise i Budapest til alle som kommer til byen! Det er en fantastisk opplevelse, og spesielt på kveldstid er det herlig å få med seg.
Har du noen tanker, spørsmål, kommentarer eller lignende i forbindelse med elvecruise i Budapest, Donau, svømming, eller noe annet, er det bare å skrive de i kommentarfeltet nedenfor.