Shopping

Budapest er en by der det finnes enormt med shoppingmuligheter og en drøss av kjøpesentre. Og for kjøpeglade nordmenn er det alltid en god nyhet av butikkene i både gågata og på kjøpesentre er lenge oppe.

Den 15 mars i 2015 innførte Ungarn søndagstengte butikker, men siden 17 april i 2016 kan butikker på ny være åpne!

Så hvor bør jeg handle?
Dette kommer helt ann på hva du ønsker, og hva du er på jakt etter, men på denne siden vil vi skrive om de viktigste kjøpesentrene, om gågata, og om diverse andre steder som kan være interessante.

Viktige kjøpesentre i Budapest

Det mest kjente kjøpesenteret i Budapest er sannsynligvis West End, som ligger ved Nyugati Palyaudvar (blå metrolinje). Her finnes store områder for shoppingelskere, samt et koselig område med masse restauranter man kan kjøpe mat fra. Dette er blant de klart mest kjente sentrene i Budapest, og det ligger også relativt sentralt, noe som er praktisk!

Spennende shopping på julemarked
Spennende shopping i Budapest

Et av de nyeste sentrene i byen er Arena Plaza som ligger ved Keleti Palyaudvar (rød linje). Her finnes alt av moderne og kjente merkebutikker, samt en stor matvareforretning (Tesco). Dette har også en stor kino med VIP kino tilgjengelig, og det finnes massevis av kafeer og restauranter for deg som skulle ønske deg noe å drikke eller noe å spise inne blant all den slitsomme shoppingen.

For mer informasjon, se på vår engelske kjøpesenter side.

Vaci Utca – Budapests gågate

Vaci Utca ligger parallelt med Donau, og strekker seg mellom Kjedebroa og Frihetsbroa (delt i to av Elisabetbroa). Her finnes kjente merkebutikker som Zara, Mango, H&M, Salamander, New Yorker, Stradivarius, Bershka og lignende. Den store plassen Vörösmarty Ter ligger i den ene enden av gata, og der arrangeres for eksempel det årlige julemarkedet.

Den Store Markedshallen

Dette er et typisk turiststed i enden på gågata Vaci Utca. I kjelleren er en matbutikk og diverse fiskebutikker, i første etasjen kan en kjøpe kjøtt, frukt og grønnsaker og i andre etasjen er det turistboder. Her kan en kjøpe paprika, billige duker, vinglass, sjakkbrett, bilder, mat, t-skjorter med Budapestlogoer og andre typiske ting å ta med hjem fra Budapest. Spesielt blant kvinner pleier alle dukene å være veldig populære.

Den store markedshallen i Budapest
Den store markedshallen i Budapest

Det må også legges til at den lokale befolkningen bruker markedshallen titt og ofte, dog de fleste holder seg i første etasjen der de kjøper kjøtt, frukt og grønnsaker!

Kinamarkedet

Man kan nå kinamarkedet ved hjelp av trikk nummer 28 fra Blaha Lujza Tér. Man tar trikken i 5 eller 6 stopper, til Köbánya Ut 21/31, og på venstre side ligger kinamarkedet. Det er relativt billig her, og en kan finne interessante artikler som ikke er tilgjengelige i vanlige butikker. Falske skomerker, t-skjorter og lignende er også tilgjengelig. Noen ganger gjør politiet razzia, og da forsvinner halve markedet på et par sekunder. Hvis du drar dit pass på lommebøker og andre verdisaker. Det er morsomt å ha vært innom, men det er ikke så bra at en bør sløse for mye tid der.

Andrássy Ut

I denne gata som går fra Deak Ferenc Ter til Helteplassen kan en, i første delen mellom Deak Ferenc Ter og Oktogon, finne en god del ekslusive butikker som Louis Vuitton, Apple, Nespresso, Glamour, Herend (porselen) osv. Dette er steder folket i Budapest ikke handler, men har en penger og lyst, har man lov! Det kan være greit å vite at restauranter og kafeer i området ikke er sepeielt dyre, men det er kun butikkene akkurat langs Andrassy veien som er å regne for å være svært så eksklusive.

Fashion Street

Denne nye gata kan bli funnet mellom Deak Ferenc Ter og Vörösmarty Ter (gågata). Det er store skilt over gata, så normalt sett skal det gå greit å finne den. Her finner du butikker som Tommy Hilfiger, Puma, Hugo Boss, Mexx, Longbar, Benetton og et par veldig kjente merker til. Her pleier også prisnivået å ligge godt over det den ungarske lommeboka kan betale, men er man turist, så er man turist.

Del innholdet med andre