Nyttårsaften i Budapest

Nyttårsaften

Budapest er et populært reisemål for alle typer feiring. Tusenvis av mennesker kommer for å holde utdrikningslag i Budapest, andre feirer bursdager i Budapest, mens noen bestemmer seg for å ha bryllupet sitt i Budapest. Andre, som deg, kommer til Budapest for å feire nyttårsaften. Men hvordan er Budapest på årets siste dag? Hva skjer i Budapest 31. desember? Og hva kan du forvente deg 1. januar?

Vi vil prøve å dekke så mye som mulig relatert til nyttårsaften i Budapest i denne artikkelen, inkludert åpningstider for butikker og kjøpesentre, restaurantalternativer og hvor folk drar for å feire starten på et nytt år.

Åpningstider i Budapest 31. desember og 1. januar.

Dagligvarebutikker og kjøpesentre.

31 desember er en ganske vanlig dag i Budapest, noe som betyr at de fleste butikker, kjøpesentre og kontorer har normale åpningstider. Den eneste forskjellen er at de stenger tidligere, noe som resulterer i at dagligvarebutikker ofte stenger mellom 14:00 og 18:00 i stedet for deres normale tider. Det samme gjelder for de forskjellige butikkene i de forskjellige kjøpesentrene og handlegatene i Budapest.

Mens alle butikker holder åpent 31. desember, er stort sett alt stengt 1. januar. Eneste unntak er mindre dagligvarebutikker. Kjøpesentrene er stengt, men kinoene i kjøpesentrene er normalt åpne og i full drift 1. januar. Med andre ord, hvis det er kaldt og du kjeder deg, hvorfor ikke gå på kino?

Restauranter og kafeer.

De fleste restauranter og kafeer er åpne 31. desember, noe som betyr at du ikke bør ha problemer med å få en kopp kaffe eller en tradisjonell gulasjsuppe når du blir sulten på nyttårsaften i Budapest. Du bør imidlertid være advart … mange restauranter opererer med dedikerte nyttårsaftenmenyer og nyttårsaftenprogrammer. Som et resultat må du bestille bord på forhånd, og du vil ofte måtte velge en meny til en fast pris (som er ganske dyrt). Vi vil mer informasjon med noen eksempler på hvordan dette fungerer lenger ned i artikkelen.

1 januar er en nasjonal fridag, og mange restauranter holder stengt denne dagen, mens de fleste kafeer bestemmer seg for å holde åpent. Du trenger ikke bekymre deg for å finne et sted å spise, men hvis du har noe spesielt i tankene, gjør noen undersøkelser på forhånd for å finne ut om restauranten er åpen eller ikke. Hvis det er åpent, bestill bord så raskt som mulig.

Museer og attraksjoner.

De fleste museer har forkortet åpningstid 31. desember, mens de er helt stengt 1. januar. Det kan være noen unntak med turistsentrerte museer (som Madame Tussauds). Finn med andre ord den konkrete informasjonen om ditt interessante museum før du planlegger dagen din 1. januar. Det er også verdt å finne ut nøyaktig hvor lenge museet du er interessert i er åpent 31. desember. Noen attraksjoner er stengt begge dager, noen er åpne kun 31. desember, mens noen er åpne begge dager.

Eksempler på åpningstider for ulike museer i Budapest:

 • Det ungarske nasjonalmuseet er åpent fra 10.00 til 14.00 31. desember (en søndag), mens det er helt stengt 1. januar.
 • Terrorhusmuseet er åpent fra 10.00 til 15.00 31. desember, men er stengt 1. januar.
 • Nasjonalgalleriet er åpent fra 10.00 til 16.00 31. desember. Det er åpent fra 12.00 til 18.00 1. januar.
 • Matthiaskirken er åpen fra 13.00 til 17.00 31. desember. Kirken er igjen åpen fra 9.00 til 17.00 1. januar.
 • Det ungarske parlamentet er åpent for turister begge dager, men det er et begrenset antall billetter, så bestill billett tidlig!

Termalbadene i Budapest.

Høres det ikke kult ut å nyte varmt termisk vann utendørs på årets siste dag? Eller kanskje enda finere å gå ute i badedrakt utendørs i 0 Celsius den første dagen i det nye året? Men er det mulig? Er termalbadene i Budapest åpne 31. desember og 1. januar?

Termalbadene følger trenden til museene og butikkene, noe som betyr at de alle er åpne 31. desember, men de stenger tidligere enn de vanligvis gjør. Den gode nyheten er imidlertid at mange av termalbadene er åpne som normalt 1. januar. I tillegg kan du til og med ha sjansen til å feire det nye året i et av termalbadene i Budapest. Rudas hadde et såkalt Sparty, eller partybad, alternativ i 2022, men vi vet fortsatt ikke om det kommer tilbake i 2023 eller ikke.

Nedenfor kan du se åpningstidene til noen av de viktigste termalbadene i Budapest 31. desember og 1. januar.

31 desember1 januar
Szechenyibadet09.00–18.0010.00 – 20.00
Gellertbadet09.00–18.0010.00 – 20.00
Rudasbadet06.00–18.0010.00 – 20.00
Szechenyi-badet i budapest

Hvor skal du feste i Budapest på nyttårsaften?

På hovedtorget i Budapest (Vörösmarty tér).

Vil du feste på årets siste kveld? Det er forskjellige alternativer tilgjengelig, men det mest populære stedet å feire nyttårsaften på i Budapest er på Vörösmarty-plassen, stedet for det populære julemarkedet i sentrum av Budapest. Her har du de tradisjonelle bodene fra julemarkedet hvor du kan kjøpe kringler, pølser, skorsteinskaker, og alt du drømmer om. Ungarere sier at å spise gris på nyttårsaften gir deg flaks det neste året, så hvis du er klar til å fordøye kjøtt fra grisen, vil det ikke føre til mye motgang. Foruten å spise er det ikke noe problem å kjøpe kalde og varme drikker som skal gi drivstoffet du trenger for å danse deg inn i det nye året.

På torget finner du en scene hvor det er levende musikk utover kvelden og natten. Det er mange som selger nyttårseffekter, det er fyrverkeri og mye champagne.

På en båt på Donau.

Høres det ikke ganske fantastisk ut å feire slutten av et år og starten på et nytt år på et elvecruise som reiser opp og ned Donau? Du kan synge, danse, drikke og spise mens du spiser den vakreste naturen på jorden (Budapest om natten). Det er mange selskaper som tilbyr slike turer og som alltid må du kjøpe billett på forhånd hvis du vil være sikker på at du får plass på båten. Nedenfor finner du lenker til cruise 31. desember i Budapest. Du kan lese mer om turene og også bestille billett hvis noen av dem høres ideelle for deg.

 • 4-timers cruise: 4-timers cruise med ubegrenset champagne, øl, brus og vin. Den varer fra kl. 22.00 til 02.00.
 • Gallamiddag og cruise: Et 6-timers cruise med en 5-retters middag inkludert, velkomstcocktail, midnattschampagne og mer. Det starter kl 19:00.
 • Nyttårsfestcruise: Et 7-timers cruise med en 5-retters middag, ubegrenset drikke, DJ, folkloreshow og mer. Det starter kl 19:00.
 • 3-timers cruise: Dans til populære festsanger på dette Donaucruise med ubegrenset drikke inkludert.

Dette er noen av alternativene hvis du vil feire det nye året ved elven Donau i Budapest.

på elvecruise i Budapest

I en ruin-pub eller et diskotek.

Budapest har mange fantastiske steder for fest og det gjelder også 31. desember. Hvis du vil danse inn i det nye året, besøk barer eller klubber som:

 • Szimpla Kert
 • Fogas-øyeblikkelig
 • Morrisons 2

Det er også verdt å vite at mange av fire- og femstjerners hotellene i Budapest har feiringer også. Disse inneholder ofte middag, levende musikk, dans og andre populære nyttårsaktiviteter. Med andre ord, kontakt hotellet ditt for å finne ut om det er noe som foregår på hotellet ditt.

Hvor skal du spise middag på nyttårsaften?

Du trenger definitivt noe å spise på årets siste dag. Det er velkjent at mange restauranter er stengt 24. desember, noe som betyr at det kan være svært vanskelig å finne en åpen restaurant med ledige bord på julaften i Budapest. Hva med nyttårsaften?

Vi nevnte det tidligere i artikkelen at de fleste restauranter holder åpent 31. desember. Mange av dem har imidlertid spesielle nyttårsaftensprogram med spesialmenyer og faste priser. Du må med andre ord bestille bord på forhånd og betale for hele programmet eller en del av programmet på forhånd for å sikre din reservasjon. Andre restauranter opererer med normale åpningstider og normal meny. Uansett hva, bør du reservere bord så tidlig som mulig.

Restauranter med spesiell nyttårsmeny.

Det er mange restauranter med spesielle nyttårsmenyer. Menyprisene 31. desember varierer mellom 80 euro og 200 euro per person (normalt). Her kan du se noen restauranter med spesialmenyer tilgjengelig på nyttårsaften i Budapest.

Du kan lese mer om restaurantene ved å klikke på lenkene. Du kan bruke nettsiden vår til å reservere bord i disse restaurantene på nyttårsaften, men vær oppmerksom på at reservasjonen først vil bli fullført ettersom en forhåndsbetaling for programmet er kommet inn på bankkontoen til restauranten.

Restauranter med vanlige menyer og ingen spesielle nyttårsaften-program.

Dette er noen eksempler som vil hjelpe deg å finne et sted å spise middag på nyttårsaften i Budapest.

Vanlige spørsmål om nyttårsaften i Budapest.

Hvor kaldt blir det i Budapest på nyttårsaften?

Det er vanskelig å si noe sikkert, men du bør forvente temperaturer mellom -5 Celsius og 0 Celsius rundt midnatt. Hvis det høres kaldt ut, drikker ungarerne den populære fruktkonjakken (Palinka) for å holde varmen. Et annet alternativ er å danse, og et tredje alternativ er å bruke mye klær. Det viktigste å være oppmerksom på er vinden. Du kan ta en titt på værmeldingen for Budapest de kommende dagene her.

Kan jeg betale med euro i de forskjellige restaurantene, på elvecruise og på nyttårsfesten på Vörösmarty-plassen?

Euroen er fortsatt ikke den offisielle betalingsmåten i Ungarn, men det er veldig normalt at butikker, restauranter og andre godtar betalinger i euro. Du vil med andre ord mest sannsynlig klare å betale for alle aktivitetene dine og maten din med euro. Det er imidlertid verdt å vite at noen steder belaster deg mer (ved å bruke en dårlig konverteringsfrekvens) hvis du betaler med euro i stedet for ungarske forint. Du kan lese mer om den lokale valutaen og få noen praktiske tips i denne artikkelen.

Når blir det mørkt i Budapest 31. desember?

Solen går ned rundt klokken 16.00 den 31. desember i Budapest. Det tar noen minutter før det blir mørkt, men du kan forvente at det er mørkt og at bygningene er opplyst fra klokken 17.00.

Kan jeg bruke mitt eget fyrverkeri på nyttårsaften?

Du kan kjøpe fyrverkeri i mange butikker rundt omkring i Budapest og Ungarn mellom 28. desember og 31. desember. Du har kun lov til å bruke fyrverkeriet mellom 18.00 31. desember og 06.00 1. januar. Det er ulovlig å bruke det før dette perioden eller etter denne perioden. Du har kun lov til å bruke offisielt godkjent fyrverkeri, så fyrverkeri kjøpt på eBay og ikke inspisert av ungarske myndigheter er ulovlig å bruke.

Det er også verdt å merke seg at du må holde avstand til andre og kun skyte fyrverkeriet på trygge steder. Som et resultat har du ikke lov til å skyte ditt eget fyrverkeri på overfylte steder som Vörösmarty Square og andre populære steder 31. desember.

Stikkord:

Dato

des 31 2024

Tid

Hele dagen

Sted

Vorosmarty ter, Budapest
Vorosmarty ter, Budapest
Vorosmarty ter, Budapest
Kategori

Legg inn en kommentar